Komu ministr Kalousek prodal dluhopisy?

Nevěřím ani za mák tomu, že dluhopisy koupily domácnosti a jednotliví, běžní občané. Dát 100 milionů běžný občan nejspíš nemůže. Ale kdo ví?

Když třeba ČSOB měla 10220 objednávek za 10 340 000 000 Korun, znamenalo by to, že průměrný nákup byl za  1 011 000 Kč. Ani tohle číslo na běžnou domácnost či jednotlivého střadatele nevypadá. Fronty nikde nebyly, lidé ve výši výnosu nic extra neviděli a také tak o tom mluvili. Tak kdo dluhopisy skoupil?

Spíš to vypadá, že se zase obešel nějaký předpis a někdo tu vypere nějaké špinavé peníze. Dát 300 milionů do dluhopisů na 5 let sice už nějakou korunu hodí, ale spíš to bude nějaká banka držet pro sebe prostřednictvím nastrčené figurky. Koneckonců – státní garance, oproštění od daně z výnosu… to jsou pro banky dobře uložené peníze. Stejně tak pro někoho, kdo je potřebuje trochu přemáchnout, aby přestaly sedět a vypadat nečistě.

Dost možná jde o dobrý reklamní tah ministra financí. Rychlým prodejem dluhopisů s pořádnou reklamou na rychlost jejich „zmizení z pultů“ se snaží dostat skutečně běžné střádaly do příští hry. Tedy do zapojení se do další emise dluhopisů. Vždyť lidé podle zjištění mají dohromady doma (ne v bankách) uloženo několik stovek miliard korun. A jsou tak oškliví na hodný stát, že mu je nechtějí půjčit…

Takže s trochou reklamní dovednosti je ministr financí chce navnadit, aby za směšný výnos svoje peníze státu na rozházení půjčili. Odměnou jim budou nejen výnosy ale i vyšší DPH, vyšší daně, … zvýšené ceny za cokoliv a kdekoliv.

Tak co, chytne se toho český človíček? Lákadla jsou nastražená a ministr financí zatím slaví.

P.S. Takže – kde skonči další dluhopisy za miliardy? Banky i mafie mají peněz stále dost a dost…

----------------

Výňatek z článku: http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=716865

… Dluhopisy z pilotní emise jsou od pondělka k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky.

Česká spořitelna přijala k páteční 18. hodině zhruba 21 885 objednávek za 6,997 miliardy korun. Komerční banka eviduje ke 14. hodině 5378 objednávek za 3,44 miliardy korun. ČSOB přijala k 17. hodině 10 220 objednávek za 10,34 miliardy korun.

Již v průběhu týdne uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová, že banka evidovala nejvyšší objednávku v hodnotě 300 milionů korun

Spořicí dluhopisy si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále jsou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem….

Autor: Aleš Baloun | pátek 14.10.2011 7:30 | karma článku: 30,78 | přečteno: 2062x